Vinkkejä uupumisen ehkäisyyn

Tämän blogiteksti ei meinannut syntyä ollenkaan. Sanainen arkkuni tuntui tyhjenneen Rennompi arki-minikurssin luomiseen joululoman jälkeen. Mutta luonnoslaatikosta löytyi jotain inspiroivaa. Tekstiluonnos otsikolla ”Pelko vai rakkaus?”. Viimeaikaisten uutistenkin varjossa se tuntui sopivalta aiheelta.

Suurin osa meistä on palannut lomilta töihin. Osa virkistyneinä, osa lomasta väsyneinä. Rästihommat, uudet haasteet ja muutokset voivat pistää koetukselle. Tai se arki, joka ei muuttunutkaan niin kuin toivoi. Miten pitkästä keväästä selviää uupumatta ja ylikuormittumatta?

En tarjoa nyt peruslistaa liikunnasta, levosta ja ruokavaliosta, vaikka hyviä asioita ne ovatkin. Läsnäolo on tosi tärkeää myös. Haluan puhua jostain, joka on syvemmällä.

Joku viisas (mm. John Lennon, mutten usko, että hän asian keksi) on sanonut, että toimintaamme ohjaa joko rakkaus tai pelko.

Millaisiksi valintasi ja arkesi muodostuu, jos sitä ohjaa pelko? 

Haluatko antaa pelon ohjata elämääsi? Pelon siitä, ettet ole tarpeeksi hyvä tai nopea. Että menetät työpaikkasi, sairastut tai parisuhde hajoaa. Pelon, joka ohjaa vaatimaan itseltään enemmän kuin mihin pystyy. Tai pelon, joka estää Sinua tekemästä kaipaamaasi ratkaisua, rohkaistumasta.

View this post on Instagram

#winterbeach

A post shared by Sanna Iranta (@hidastamo) on

Kaikille tunteille on syynsä, mutta usein pelko on mukana tottumuksesta eikä varoittamassa oikeasta uhasta. Onneksi voimme valita.

Millaisia valintasi ovat, jos niitä ohjaa rakkaus? Rakkauden näkeminen ja kokeminen, sen kautta tekeminen.

Kun tunnet väsymystä, uupumusta tai olet valinnan edessä: Mitä rakkaus tekisi? Mikä olisi valintani, jos rakastaisin itseäni nyt enemmän? 

Mitä tapahtuu kun valitset rakkauden ja armollisuuden itseä kohtaan?

Teet aina parhaasi, riität sellaisena kuin olet, mutta uskallat välillä myös muuttua. Olet läsnä ja otat vastaan yhä useamman hetken – töissä ja kotona – itsestäsi ja muista huolta pitäen. Jos rakkaus kohdistuu aina vain muihin eikä ollenkaan itseen, silloinkin on uupumus vaarana.

Voit elää ja tehdä samat asiat – työsi, liikunnan, syömisen, ihmissuhteissa elämisen – rakkauden tai pelon kautta.

Miten erilaiselta tuo tekeminen tuntuukaan? Liikun ja syön terveellisesti, koska se tuntuu minusta hyvältä, ei sen takia, etten sairastuisi sokeritautiin. Pidän huolta lapsestani, koska rakastan häntä, en koska pelkään hänelle sattuvan jotain.

Pelosta irti päästäminen on vaikeaa, jos ei koe perusturvallisuutta. Vaikka olisi saanut kolhuja luottamukseensa elämänsä aikana, turvallisuuden tunnetta voi onneksi rakentaa uudelleen tukevammalle perustalle. Sisäinen turvapaikka, yksi iRest® Yoga Nidran vaiheista, on hyvä keino luoda voimavaroja ja turvallisuutta.

Kun turvallisuus ei tule ulkoa vaan sisältä, on helpompi rakastaa. Ja vaikeampi uupua.

**

Kuuden kerran iRest® Yoga Nidra -kurssi alkaa to 15.1. klo 17 Helsingissä. Kurssille mahtuu vielä mukaan muutama osallistuja, ilmoittaudu: hidastamo@gmail.com.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
34 ⁄ 17 =