Paremmaksi kuuntelijaksi

Sanotaan, että ihmisellä on yksi suu ja kaksi korvaa sen takia, että korvia olisi tarkoitus käyttää enemmän.

Puhua pitää kun on asiaa, mutta nyt puhun kuuntelemisesta.

Milloin olet todella pysähtynyt vain kuuntelemaan, ilman että ajaudut omiin ajatuksiisi, puuhaat muuta tai pohdit mitä vastata toiselle, ehkä keskeyttäen? 

Meditaatiota ohjatessani pyydän usein kuuntelemaan koko keholla eikä vain korvilla. Miltä tuntuu kuunnella herkästi koko keholla aistien? Meditaatiossa kuunnellaan itseä, mutta samaa voi soveltaa keskustelussa.

Miltä tuntuu aistia kehon kieltä ja rivien välistä? Miltä tuntuu huomioida omaa kehoaan ja mieltään vähän samalla kun kuuntelee toista?

Itse opettelen kuuntelua jatkuvasti. Olen vikkelä arvailemaan mihin toisen puhe on menossa (usein väärin..). Oman kehon ja mielen tuntemusten tarkkailu samalla kun kuuntelee toista auttaa itse asiassa pitämään suun kiinni pidempään.  Läsnäoleva kuuntelu pidentää myös harkinta-aikaa jos on taipumus aina lähtee toisen tarinaan mukaan tai ratkaisijaksi.

sateenvarjo

Joskus kaipaamme suojaa itsemme ja kuunneltavan välille. Monet erityisherkät kokevat toisen tunnetilat liiankin vahvasti. Kuunteleminen onnistuu silloin paremmin esimerkiksi kuvitellun lasiseinän takaa. Toisen mieliala ei tartu, mutta olet silti vuorovaikutuksessa ja elämässä on enemmän värejä. Et voi kontrolloida mitä sanotaan, mutta omia reaktioitasi voit.

Kun todella kuuntelee, sanat tulevat harkitummin – ja aina niitä ei tarvitse ollenkaan.  Läsnäoleva kuuntelija voi auttaa puhujaa löytämään itse ratkaisunsa. Herkkä kuuntelu aistii myös toisen oikean viestin vaikka se olisi ristissä sanojen kanssa.

Kuuntele. Ja pyydä sitä myös muilta.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
21 × 20 =