Näin hellität kontrollintarpeesta

Täydellisen ihmissuhteen, työpaikan, vartalon, asunnon, leposykkeen tai aivojumpan tavoittelu voi hiipiä elämään huomaamatta.

Tietoa ”optimielämästä” on niin paljon, että on helppoa pitää itsestään huolta. Ja helppoa suorittaa.

Puhutaan elämänhallinnasta, mutta voiko elämää hallita? Minusta ei. Hallinnan sijaan tavoittelisin rauhaa, tervettä itsetuntoa ja luottamusta.

Pyrkimys hallita muuttuu helposti kontrolloinniksi ja täydellisyyden tavoitteluksi. Perfektionisti viilaa loputtomasti tai jättää kokonaan yrittämättä, koska ei voi olla täydellinen.

Mili Kaikkonen kertoo hauskasti henkisen kasvun kompastuskivistä kirjassaan Vaiheessa. Kuinka helppoa onkaan noudattaa jonkun kirjan tai gurun oppeja kadottaen yhteyden itseensä ja muihin (jotka eivät niitä noudata). 

Milin mukaan elämä itse on hyvä henkinen harjoitus, kun ei yritä kontrolloida sitä tai jatkuvasti saavuttaa täydellisempää olemusta. Keskeneräisyys, yllätykset, inhimillisyys – ne kuuluvat asiaan.

kelluu

Yritätkö sinä tehdä jostain elämänalueestasi täydellistä ja tavoittelet sitä mitä kenelläkään ei oikeastaan ole?  Mistä kontrollintarve ja täydellisen elämän hakeminen kertoo? Usein turvattomuudesta, on vaikea luottaa muihin ja elämään.

Miten löytää turvaa kontrollintarpeen ulkopuolelta?

”Tavallisessa todellisuudessa ei ole täydellistä turvallisuutta lainkaan” neurologi Rick Hanson toteaa.  ”Tämän totuuden hyväksyminen on viisautta ja vastaanottaessaan sen voi tuntua innostavalta jatkaa elämää.”

Jotkut kokevat ahdistuksen vähentämisen uhkaavana, koska suojamuurien poistaminen saa heidät tuntemaan olonsa haavoittuvaksi. Sisäistä turvallisuuden tunnetta voi kuitenkin rakentaa.

Kuten olen aiemmin kertonut, itselleni meditointi on auttanut suuresti turvan ja luottamuksen rakentamisessa.  Jaan tässä myös Rick Hansonin tärkeät vinkit:

  • rentouta keho
  • luo yhteyksiä ihmisiin, jotka tukevat sinua
  • yhdistä pelkoon tietoista läsnäoloa
  • herätä sisäinen suojelijasi
  • ole realistinen (useimmat pelot liioteltuja), näe tilanne ilman vääristymiä ja lapsuudesta juontuvia odotuksia
  • vaali turvallisen kiintymyksen tunnettasi

Kuinka hyvältä tuntuukaan välillä höllentää otetta ja antautua virran vietäväksi!

(Visited 61 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
26 ⁄ 13 =