Miten valita itselleen luontaishoitaja?

Otsikon kysymys oli Suomen Luonnonlääketieteen keskusliiton (LKL) tietoiskun aiheena taannoisilla I Love Me-messuilla. Itse en päässyt tuota kuuntelemaan, mutta ajattelin pohtia kysymystä täällä.

Luontais- tai mielummmin täydentävä ja vaihtoehtoinen lääketiede (CAM) tulee koko ajan suositummaksi. Sen avulla terveyttään voi hoitaa kokonaisvaltaisesti ja myös ennaltaehkäisevästi. Euroopan maissa mm. Saksassa ja Englannissa homeopatiaa ja muita luontaishoitoja on Kela-korvauksen piirissä.

Suomesta puuttuu luontaishoitoalan lainsäädäntö. Kuka tahansa voi periaatteessa ilmoittaa olevansa luontaishoitaja tai -terapeutti. Onneksi on olemassa LKL ry, joka on määritellyt standardit alan minimikoulutukselle ja ylläpitää rekisteriä koulutetuista luontaisterapeuteista.

Rekisteriin kuuluva on oman erikoisalansa opintojen lisäksi opiskellut 378h koululääketieteen perusteita omatakseen perustietoja ihmiskehosta ja sairauksista ja kyetäkseen yhteistyöhön lääkäreiden kanssa. Lisäksi vaatimuksiin kuuluu voimassa oleva ensiapukurssi ja luontaislääketieteen (ravitsemus, etiikka..) perusopinnot.

View this post on Instagram

Aromaterapeutin työkalupakki

A post shared by Sanna Iranta (@hidastamo) on

Koulutus ei tietenkään välttämättä takaa ammattitaitoa. Itse lisäisin LKL:n vaatimuksiin vuorovaikutus- ja läsnäolotaitoja. Ja toisaalta moni perimätietona tai käytännössä oppinsa saanut voi olla hyvinkin pätevä vaikkei olisi LKL:n määrittelemää koulutusta käynytkään. Lisäksi toki muiden suositukset, henkilökemiat ja ote työhön vaikuttavat siihen kenet hoitajakseen haluaa valita.

Myös Sanna Mämmi pohti  kenellä on oikeus neuvoa toista. Muutaman viikonlopun life coach-koulutukset ovat yleistyneet ja vaikka luontaislääketieteessä on kyse hieman eri asiasta näen paljon yhtäläisyyksiä. Kokemus, itsen kanssa tehty henkinen työ ja valmius kuunnella vahvistavat hoitajan mahdollisuuksia tukea muita. Mutta luontaisterapeutti tai coach ei paranna tai muuta ketään. Luontaishoitaja toimii asiakkaan tukena ja peilinä.  Usein toivottu lopputulos vaatii elämäntapojen muuttamista. Jokaisella meillä on vahvuuksia, jotka auttavat muutoksessa. 

Samaan vaivaan ja elämän käännekohtiin voi saada apua hyvin erilaisista hoitomuodoista. Toisilla tietyt hoidot toimivat paremmin kuin toiset. Suosittelen kuitenkin kysymään terapeutin koulutuksesta. Lopulta intuitiota kuuntelemalla ja kokeilemalla löytää sen mikä itselle parhaiten sopii.

Hidastamossa (& Onni&hoivassa) Sinua hoitaa koulutettu aromaterapeutti. Olen juuri saanut koululääketieteen urakkani päätökseen ja voin vihdoin siirtyä LKL:n opiskelijajäsenestä varsinaiseksi jäseneksi. Rekisteristä minua ei ehkä vielä löydä sillä paperityöt ottavat aikansa. Opiskeluaikaan kuului runsaasti harjoitushoitoja, mutta oppiminen jatkuu yhdessä asiakkaiden kanssa, ja uuden tutkimustiedon ja opiskelun myötä.

(Visited 208 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
34 ⁄ 17 =