Mihin ja miten aromaterapia auttaa?

”Tiesitkö, että tuoksu voi lievittää stressiä?”

Moni on törmännyt metrossa Serlan nenäliinamainokseen. Minä tiesin, että tuoksu voi lievittää stressiä. Moni ei. Saan nimittäin usein mielenkiintoisia kommentteja, kun kerron olevani aromaterapeutti.

”Ai liittyyks se jotenkin kasviöljyihin?”

”Mulle se ei kyllä sovi, kun en tykkää mistään tuoksuista.”

”Joo niin mäki!” (ja sitten jotain piereskelyyn tai tupakointiin liittyvää….)

Monella ei ole omakohtaista kokemusta aromaterapiasta eikä tietoa tutkitusta näytöstä. Tai kokemukset ovat ei-aromaterapeuttien ei-ammattitaitoisesta öljyjen käytöstä. Koska kaikki tämä, ajattelin koota tähän postaukseen perustietojen lisäksi tuoretta tutkimustietoa. Olkaa hyvät!

 • Aromaterapia on tuhansia vuosia vanha luonnonlääketieteen muoto. Yleisimmin eteeristen öljyjen hoitavat vaikutukset yhdistetään hoitavaan kosketukseen eli hierontaan. Öljyjä voi käyttää myös tuoksulampussa, kääreessä, kylvyssä..
 • Eteeriset öljyt eristetään kasveista mm. höyrystislauksella. Kiloon ruusuöljyä tarvitaan viisi tonnia ruusunkukkia. Toisissa kasveissa eteeristä öljyä on enemmän ja hintakin halvempi. Kaikista kasveista ei saa eteeristä öljyä, ja joidenkin kasvien öljy on myrkyllistä (esim. koivu).
 • Öljyt ovat monimutkaisia kemiallisia seoksia, joilla on erilaisia lääkkeellisiä (mm. antiseptisiä, limaa irrottavia, lihasten kramppeja laukaisevia, tulehduksen vastaisia ja antibakteerisia) ominaisuuksia.
 • Terapeuttisessa käytössä öljyjen tulisi olla 100% eteeristä öljyä ilman liuottimia, alkoholia tai synteettisiä aineita turvallisuuden takaamiseksi. Luomu on paras vaihtoehto. Luotettavia valmistajia ovat mm. Primavera ja Frantsila.
 • Öljyt säilyvät parhaiten jääkaapissa tummissa lasipulloissa. Sitrusöljyt ärsyttävät ihoa auringossa ja vanhetessaan.
 • Pitkään ajateltiin öljyjen imeytyvän verenkiertoon ihon läpi, ja pieni osa niin tekeekin, mutta ilmeisesti tehokkainta on hajuaistin/nenän limakalvojen kautta.
 • Hieronta lisää tehoa, sillä kosketus edistää veren- ja lymfakiertoa sekä rauhoittaa hermostoa. Ilmeisesti myös iholla on hajureseptoreja.
 • Monen hajusteallergisen on helpompi sietää luonnollisia tuoksuja, kuten eteerisiä öljyjä ja hieronnassa tuoksu ei ole kovin vahva pohjaöljyyn laimennettuna. Astmaatikkokin voi tietyin varauksin käydä aromaterapiassa.
 • Ranskassa lääkärit voivat erikoistua aromaterapiaan ja määrätä eteerisiä öljyjä sairauksien hoitoon. Kotikäytössä sisäistä käyttöä ei suositella. Saksassa Kela korvaa aromaterapiahoidot. Englannissa aromaterapia on yleisimmin käytettyjä holistisia hoitomuotoja.

  photo credit: cottage revolution via photopin cc
  photo credit: cottage revolution via photopin cc

Aromaterapian on tutkitusti todettu auttavan mm.

muistin toimintaa

unettomuuteen ja unen laadun parantamiseen

stressiin ja ahdistukseen

masennuksen hoidossa

hormonaalisiin ongelmiin

tupakasta vieroittamiseen

Omien kokemuksieni mukaan aromaterapia sopii erityisen hyvin mm. stressistä, unettomuudesta, flunssasta, reumaattisista sairauksista ja hormonaalisista vaivoista kärsiville aikuisille.

Kaikkeen aromaterapia ei kuitenkaan sovi. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa vauvojen, raskaana olevien, lasten ja vanhusten kanssa. Jotkut sairaudet ja lääkitykset ovat myös esteitä öljyjen käytölle eikä lääkärin/psykoterapeutin hoitoa ole tarkoitus korvata aromaterapialla. Verkostomarkkinointina kotikäyttöön myytävien vahvojen sekoituksien käyttöä miettisin kahdesti, etenkin suoraan iholle tai lapsille. Jos yhtään epäröit, kysy koulutetulta aromaterapeutilta!

***

Ensi viikosta alkaen aromaterapiaan pääsee myös Hidastamossa!  Aikoja on yleensä ma-iltaisin sekä ke-, pe- ja la-aamupäivisin. Paikkana on Onni&hoivan rauhallinen ja mukava hoitohuone Mäkelänkadulla. EDIT: tällä hetkellä ei vastaanottoa

(Visited 1 113 times, 3 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
3 × 13 =