Lapsenmielellä

Dalai Lama on sanonut, että jos jokainen 8-vuotias opetettaisiin meditoimaan, väkivalta häviäisi maailmasta yhdessä sukupolvessa.

Lausahdusta voi pitää yksinkertaistuksena, mutta siinä piilee myös totuuden siemen:

Meditoinnin on  todettu vahvistavan empatia- ja tunnetaitoja. Se auttaa myös tunnistamaan ja tarkkailemaan omia ajatuksia ja tunteita, jolloin ei toimi sokeasti niiden vallassa. Lisäksi meditoidessa usein harjoitetaan myös myötätuntoa itseä ja muita kohtaan.

Minulla oli ilo ohjata ryhmää 5-6-vuotiaita vanhempineen kesäkuun alussa Mommy&me:ssä. Perehdyimme iRest-meditaatioon tarinoiden, harjoitusten ja lyhyiden meditaatioiden avulla. Olin vaikuttunut lasten ajatuksista ja kyvystä heittäytyä. Viimeisellä kerralla huomasi myös eron alkutilanteeseen – lapset rauhoittuivat meditaatioon aivan eri tavalla.

Lapsilla on kyky olla läsnä avoimesti ja uteliaasti. Matkalla aikuisuuteen se katoaa monelta. Läsnäolo-, tunne- ja rentoutumistaidot ovat mitä tärkeintä mielen ja elämän pääomaa ja auttavat myös kommunikoimaan. Olen iloinen siitä, että mindfulnessia ollaan tuomassa yhä enemmän kouluihin ja tavalla tai toisella haluan olla siinä itsekin mukana.

Oman lapsen kanssa näitä taitoja voi harjoitella yksinkertaisin pienin tavoin. Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran ohjatuista mindfulness-harjoituksista lapsille. iRestin hyödyistä lapsille voi lukea englanniksi täältä.

Ps. Jos tiedät koululuokan, päiväkoti- tai muun ryhmän joka haluaisi osallistua iRest-pilottiin ensi syksynä, ole yhteydessä (hidastamo@gmail.com).

(Visited 43 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
8 × 28 =