Laita minä levolle – iRest suomeksi

Taannoin asiakas kysyi minulta, onko sukunimeni alunperin Iranta vai olenko muuttanut sen Rannasta Irannaksi iRestiin tutustuttuani.

Kysymys huvitti minua, sillä kyse on sattumasta. Mutta olen myös saanut sähköpostia osoitettuna Sanna iRannalle, joten asia taitaa huvittaa muitakin! iRest-termi kummastutti minuakin aluksi. Siksi – ja sen kunniaksi, että olen vuoden ohjannut iRestiä – kerron tässä blogauksessa lisää termin taustoista.

iRest® Yoga Nidra on eheyttävä meditaatiomenetelmä. Menetelmän kehittäjä psykologian tohtori,  joogaterapeuttien liiton perustajajäsen ja Integrative Restoration Instituten johtaja Richard C. Miller kuvailee nimeä näin:

Integrative eli integroiva, eheyttävä, kuvaa sitä kuinka harjoitus eheyttää psyykeä.

Restoration eli palautuminen kuvaa sitä kuinka kehomme ja aistitoimintomme palautuvat luonnolliseen olotilaansa harjoituksessa.

Bonuksena tulee iRest, jossa I, eli minä tai ego, laitetaan hetkeksi levolle 🙂

Suomeksi olen puhunut eheyttävästä levosta, eheyttävästä palautumisesta ja selkeyden vuoksi rentouttavasta meditaatiosta.

rentoutuminen

Entä Yoga Nidra? Termin historia on vaiherikas. Keskiajan joogafilosofisissa teksteissä sillä viitaan yleensä valaistuneeseen tilaan tai tietoiseen uneen. 70-luvulla siitä muotoiltiin syvärentoutumiseksikin kutsuttu, paljon ohjattuihin mielikuviin keskittyvä harjoitus Intiassa. Tästä Yoga Nidrasta on edelleen kehitelty lukuisia muotoja. iRest on sekulaari versio ja yhdistää mukaan länsimaisen psykologian tutkittuja menetelmiä. iRestin taustalla on joogafilosofian lisäksi laajasti buddhalaista ja nondualistista filosofiaa, länsimaiselle ihmisille muotoiltuna.

Tiesin omasta kokemuksesta ja lukuisista tutkimuksista, kuinka rauhoittava ja voimaannuttava iRest-harjoitus on. Silti ohjauksista saamani palaute on ollut hämmästyttävän positiivista: Kuulen toistuvasti, kuinka ihmiset, joiden on ollut aiemmin vaikea rentoutua, pystyvät rentoutumaan harjoituksen avulla. Kuinka uni on parempaa, ja esimerkiksi stressiä tai kroonista kipua on helpompi sietää.

Yoga Nidraa kokeilleille iRest tarjoaa jotain lisää: minuuden luonteen tutkimista. Kun päästään samaistumisesta kehoon, hengitykseen, tunteisiin ja ajatuksiin, mitä jää jäljelle? Millainen on todellinen minä? Mindfulnessia harjoittaneille iRest tarjoaa syvempää tunteiden ja niiden viestien kohtaamista.

iRest on aarrearkku moneen. Tarpeiden tunnistamiseen, uskomusten purkamiseen, rauhan, hyvinvoinnin ja onnen löytämiseen… Minusta parasta on lepo ja pelkkä oleminen ilman pyrkimyksiä.

iRest. Minä lepään – ja minä lepää 🙂

Ps. Lue myös aiemmi blogaukseni iRestistä: Tee se selinmakuulla!

Pps. Viikonloppuna alkavalle syksyn ainoalle 6 viikon iRest-kurssille on vielä muutama paikka. Toimi nopeasti ja ilmoittaudu mukaan! Saat myös cd:n kotiharjoitusta varten.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
19 ⁄ 19 =