Jo ennen kuin on pakko

Välillä hidastajankin padassa kiehuu.

Paljon puhetta työurien pidentämisestä tai eläkeiän nostamisesta. Vähän puhetta siitä, miten siellä töissä viihtyisi pidempään!

Paljon puhetta start-upeista ja niistä ”uusista Nokioista”. Mutta kukaan ei puhu siitä, mitä vanhojen nokioiden työntekijöille kuuluu!

Uupuminen tuntuu olevan toinen kansantautimme masennuksen jälkeen (tai sitä edeltäen). Myös nuoret yrittäjät ovat kertoneet burn-outeistaan. Uupuminen on monen asian summa, mutta työpaineilla ja -määrällä on merkittävä rooli.

Osallistuin äskettäin tapahtumaan, jossa puhui menestynyt naisyrittäjä. Naurahdellen hän kertoi kuinka luki sähköposteja kesken synnytyksenkin ja vaatii aina parempaa ja parempaa tulosta työntekijöiltään. Kanssayrittäjiään hän kehotti keskittymään pipertämisen sijaan suuriin tavoitteisiin ja työntekoon.

Mitä jos tulos ei tulekaan vain niska limassa raatamalla? Ja vaikka tulisi, minkä arvoinen se on jos huippujohtajaakin (työntekijöineen) odottaa nurkan takana burn-out?

clerk-18915_1280

Nuoret teknologiayritykset tarjoavat joustoja ja mukavuuksia, ja Googlesta lähtien mindfulness- ja joogahetkiä. Miten saman saisi tarjolle julkiselle puolelle ja vanhempiin konserneihin? Kuinka paljon tutkimusta vaaditaan, jotta työelämässä ymmärretään levon ja hyvinvoinnin merkitys tuottavuudelle ja luovuudelle?

Työhyvinvointipalveluja tarjoavana en tietysti ole puolueeton, mutta kanssaihmisten hyvinvoinnin kannattaisi kiinnostaa ketä tahansa. Pahoinvointi maksaa, tarttuu ja vaikuttaa ympärillä oleviin sekä tuleviin sukupolviin.

Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu työnteon ihannointi. Sitten yksi kerrallaan huomaa, että raja tulee jossain vastaan. Että on alettava välittää itsestään. Toivon, että vastuu ei jää yksilön harteille mutta itsekin voi onneksi tehdä paljon.

Miten ennaltaehkäistä uupumista?

Levätä ennen kuin on pakko. Olla kuuntelematta ääntä joka sanoo, että vielä jaksaa. Tehdä itselle tärkeitä ja ravitsevia asioita. Työt eivät lopu koskaan mutta voimavarat kyllä, jos niitä ei tankkaa.

Kuunnella omaa kehoa ja sen viestejä ajoissa, kun se varoittaa kivuilla, säryillä, unettomuudella tai vastaavalla siitä, että nyt menee liian lujaa tai on liian iso taakka kannettavana. Kertoa tarpeistaan ja tunteistaan muille. Opetella rentoutumista tai meditointia.

Uupuminen pysäyttää ja voi tarjota monelle uuden suunnan ja itsestä huolehtimisen taidon. Mutta ne on mahdollista löytää ilman uupumistakin.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
23 × 29 =