Irti päästämisen (t)aika

”Lopulta vain kolmella asialla on merkitystä: kuinka paljon rakastit, kuinka lempeästi elit ja kuinka kauniisti päästit irti siitä, mitä ei ollut sinulle tarkoitettu.” *

Sitaatti herättää ajatuksia. Unelmien tavoitteluun ja suorituksiin kannustavassa kulttuurissa irti päästäminen ei ole kuumin puheenaihe. Toisaalta self-help-kuvastossa ja kirjoissa näkee usein kehotuksia päästää irti, esimerkiksi tunteesta tai ihmisestä. Kuuluuko itselle tarkoitettujen asioiden tapahtua helposti, vai pitääkö niistä taistella? Mistä tietää, milloin on aika päästää irti – esimerkiksi roolista, unelmasta tai muihin vertailusta?

Pään seinään lyöminen on useimmille meistä tuttua. Virheistä oppii, mutta ei välttämättä ensimmäisellä eikä toisella kerralla… Samat rutiinit, ajatukset ja tunteet on helpompi toistaa kuin lopettaa. Jos on tottunut soimaamaan itseään tai syyttämään muita, sama malli jatkuu, mutta rasittaa. Irti päästämisen vaikeudessa voi olla kyse myös tarpeesta kontrolloida elämää – epävarmuuden sietämättömyydestä.

Järkeilyn sijaan uskon irti päästämisen tarpeen nousevan kehosta. Keho tietää, milloin on aika siirtyä eteenpäin. Käsitykset itsestä, työstä, ihmissuhteesta tai tulevaisuudesta ovat ehkä vanhentuneet (tai evät alun perinkään olleet omia). Tai ehkä irti päästettävänä onkin kateus tai omien kykyjen epäily. Ja se tuntuu kireytenä, puskemisena, tunkkaisuutena, painona.

Irti päästäminen ei tapahdu sormia napsauttamalla, eikä tarkoituksena ole jättää tuntematta luopumisen tuskaa, surua tai häpeää. Ja joissain elämäntilanteissa pitää vain sinnitellä ja odottaa, kasvattaa sisäistä rauhaa ja turvaa. 

Mutta uutta (ja mahdollisesti parempaa) ei mahdu tilalle, jos jostain ei luovu. Usein kannamme taakkoja ja tapoja, joiden alas laskeminen helpottaisi. Onko sinulla irti päästettävää? Itseltään kannattaa kysyä välillä uteliaasti. Hidastamon Youtube-kanavalle on tulossa pian tätä tukeva harjoitus, liity tilaajaksi niin saat siitä tiedon ensimmäisten joukossa!

Ps. Päästän irti myös osin Hidastamon toiminnasta vuoden alusta. En näillä näkymin järjestä itse kursseja, mutta ohjaan kyllä Järvenpään opistossa. Nettisivut poistuvat tammi-helmikuussa, mutta Youtube-kanava jatkaa olemassaoloaan. Vaikka toiminta supistuu, en luovu kiinnostuksestani mielen ja kehon hyvinvointiin, osaamiseni kehittämiseen ja sen jakamiseen <3

*Monessa yhteydessä sitaatin on väitetty tulleen itse Buddhalta, mutta netti kertoo sen olevan lähtöisin Jack Kornfieldilta.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Solve : *
10 + 2 =